Kenapa Tak Guna Poly-Tank atau Kolam Simen??
Ya... Kenapa kami tidak menggunakan itu semua.... Dengan satu alasan yang semua pengusaha paling nak dengar... JIMAT KOS....:-)
Selain dari jimat, ianya tidak mudah rosak, pecah, dan penting untuk lintah, ianya tidak panas berbanding poly tank....
Harga ::-
Poly tank : RM 130 - RM 200
Kolam Simen : RM 500 keatas untuk 5*5 kaki
Palung simen ( KOK ) : cuma RM 45-55 sahaja....!!hehe
KOK juga boleh memuatkan 1000 benih ke 1500 benih lintah ke dalamnya....
** rekemen bg sesiapa yg masih baru dan tidak mempunyai bajet yang besar.... gunalah KOK
...Harga Lintah & Belut kami....
Benih Lintah : RM 0.60 ( 1-5000 )
Momopouse ( 80-90 ekor perkilo )
RM 115 / kilo
RM 95 / kilo (atas 10 kilo)
RM 14 sekilo
**harga boleh dirunding
Dengan kami, anda akan dapat e-book Penternakan Lintah dan bantuan dari kami sehingga anda berjaya...
Kandungan e-book :-
1. INFO LINTAH
2. PILIHAN TEMPAT TERNAKAN LINTAH
3. PENYEDIAAN TEMPAT LINTAH
4. MAKANAN LINTAH
5. CARA PEMAKANAN LINTAH
6. PROSES PENGASINGAN
7. CHECKLIST PENTING LANGKAH PENYEDIAAN TEMPAT LINTAH
8. KOS ANGGARAN MAKSIMUM UNTUK 1000 LINTAH
9. ANGGARAN MINIMUM KEUNTUNGAN DALAM MASA 2 TAHUN
10. PESANAN PENTING !!! & TIPS UNTUK ANDA
11. CARA MUDAH MEMBELA BELUT
...
Wednesday, October 29, 2008
Palung Simen Lintah ( KOK ) ??
Posted by Penternak lintah at 6:27 AM
Menternak Belut ??
Ya.... Macammana nak bela belut ? Untuk pengatahuan semua, apa yg kami tahu, belut ni mcm lintah juga, special jantinanya... Pada umur belut dibawah 3 bulan, ianya betina, dan selepas 3 bulan, belut ini adalah jantan....
Seperti biasa, kami hanya menggunakan KOK simen.... Sesuaikan keadaan tempat belut dengan keaadan asal habitatnya... Kami meletakkan tanah sungai, dan tempat perlindungannya seperti paip pvc...
Kami berikan anak2 ikan sebagai makanan belut selain daripada ikan besar yg dipotong2..., kalau anda boleh dapatkan jerami padi, lagi bagus...
Dan yang paling penting.... Ketinggian air untuk belut perlu cetek!!....
Moga Berjaya...
::
Posted by Penternak lintah at 6:06 AM